Monday, May 30, 2011

Kisah Ketam Melayu dan Ketam Cina...





Tak lama dulu ada seorang melayu yang ingin makan lauk ketam. Pada pagi tu dia pergilah ke pasar borong dan berjalan ke satu kedai milik cina yang menjual ketam.


Melayu: Apek! Itu ketam ada jual ka?


Cina: Ada…ada…lu mau ketam cina ka ketam melayu?


Melayu: Aik! Ketam pun ada melayu dengan cina ka apek? Cuba lu tunjuk mana ketam melayu, mana ketam cina?


Cina: Itu sana dalam bekas ada tutup…ketam cina…….sana dalam bekas tak ada tutup…ketam melayu la….


Melayu: Apa pasal ketam cina apek kasi tutup…ketam melayu apek tak kasi tutup?


Cina: Itu ketam cina kalau satu ekor keluar…yang lain akan tengok dan kasi belajar macam mana boleh keluar dari bekas. Nanti lama-lama semua ketam pandai macam mana mau keluar dari bekas. Jadi semua keluar la.


Melayu: Ketam melayu tak itu macam ka?


Cina: Ketam melayu, kalau satu ekor keluar yang lain kasi tarik itu kaki ketam tadi…jangan kasi keluar. Dia mau dia sekor saja keluar…yang lain biar dalam bekas. Kalau dia sudah keluar, dia terus lari, tak mau ajar yang lain macam mana mau keluar.


Pengajaran:

Begitulah cerita ketam melayu dengan ketam cina. Hakikatnya, jika orang cina berniaga….cina lain tak kacau…dia tengok aje dan belajar macam mana boleh berjaya. Cina dah berjaya tu pulak, akan ajar cina lain agar berjaya jugak.Kalau orang melayu, bila satu melayu nak berjaya, melayu lain akan guna apa saja supaya melayu tu jatuh balik. Macam ketam melayu, bila sekorketam dah berjaya nak naik, ketam lain tarik kaki dia, at last sorang pun tak dapat naik . Lepas tu mulala bergaduh sesama sendiri. Itulah hakikat sebenar sekarang ini. sebab tu melayu tak maju

Friday, May 27, 2011

3 Cara Lelaki Berfikir Yang Wanita Mesti Faham




1) Kenapa lelaki selalu kata nak telefon tapi takdak pun?

Bila dia call maksudnya dia ambil berat; dia cintakan anda; inilah biasanya definisi cinta bagi wanita dalam hal ni.

Definisi lelaki pulak; bila aku kerja kuat dan ada pendapatan yang stabil, aku, pasangan dan keluarga aku akan hidup dengan selesa; semua ini sebab aku sayang, cinta dan ambil berat.

Kalau dia tak call pada masa yang dijanjikan, mungkin dia sibuk, terlupa atau anda boleh tuduh/kata atau rasa anda seolah-olah tak penting dalam hidup dia. Namun itu TIDAK bermakna dia tak cintakan anda!

2) Lelaki tak suka anda bersikap seperti seorang ibu.

Jangan layan lelaki macam budak kecik, jaga semua keperluan dia hingga ke perkara yang kecil-kecil. Banyak benda yang dia boleh buat sendiri dan anda boleh/perlu memberi sokongan untuknya melakukan sendiri.

Lelaki TAK perlukan seorang lagi ibu! Kalau anda bersikap seolah-olah ibu yang menjaga segalanya untuk dia, percayalah dia akan mula mencari cinta yang lain.

3) Perasaan harga diri lelaki antaranya datang dari kejayaannya dalam karier dan apa yang diusahakan.

Oleh itu, amat penting untuk anda memberikan masa, peluang dan ruang untuk dia bercakap tentang kejayaan dalam hidupnya, walaupun boring la pulak anda mendengarnya. Adanya anda sebagai seorang pendengar yang baik pada masa itu adalah satu signal yang menyatakan kepadanya bahawa; Anda adalah seorang yang mengambil berat, prihatin, seorang yang boleh berkongsi hidup bersama dirinya, seorang yang boleh diharapkan, anda seorang yang amat pengasih dan dia pasti selesa dan suka bersama anda!

Wednesday, May 25, 2011

Siapa Sebenarnya Anonymous...

Salam pembaca semua...

Entri ni dah lama tertunggak disebabkan terlalu sibuk dan tiada masa untuk menulis...

Ok macam tajuk kat atas tu...

Mesti ramai yang dah kena kan ngan anon ni...

Tapi daus tertanya2 adakah anon ni betul2 anon...

Atau just blogger yang comment tapi xberani nak bagitau nama dia...


Kalau fikir secara logik dalam 10 orang yang xdak blog tapi membaca blog kita...

Maybe 1/10 yang akan comment or maybe xdak langsung kan...

Bukan la daus nak melenting...

Daus amik comment anon ni sebagai panduan untuk menulis lebih baik lagi...

Cuma tertanya2 adakah anon ni sebenarnya blogger jugak...

Sebab bila fikir balik siapa akan view blog kita selain blogger lain kan...

Maybe memang ada orang yang tiada blog still baca blog kita tapi macam daus cakap tadi...

1/10 ja yang maybe akan comment sebab diorang maybe xtau diorang boleh comment...


Disini daus nak bagitau kalau betul anon tak setuju ngan Daus or blogger2 lain...

Just comment saja guna nama betul...

Kenapa nak takut kalau anon rasa diri anon tu da betul sangat...


Bukan la semua anon tu jahat ada anon yang baik...

Maybe yang baik tu yang daus klasifikasikan dalam 1/10 tu...

Maybe dok tnya awat daus tulis ni kan...


Skroll smpai ruangan komen untuk tengok comment2 tu k...

Ni comment anon yang xberani tunjuk diri...KLIK SINI

Ni comment anon yang membina...KLIK SINI

Friday, May 20, 2011

Download link NUR KASIH THE MOVIE

Asyik nak download ja keja...

p la tengok wayang nuh...

Seharian bersama Dato' A...

Salam pembaca semua...

Lama gila xupdate blog ni...

Dah berhabuk dah...

Siap template ni macam ada problem pulak...

Aduiii penat la nak kena buat template lain pulak...


Berbalik kat tajuk tu...

perghh best oww bila kuar ngan Dato' hahaha...

Nak tahu apa daus buat bila kuar ngan Dato' ni...


Ni la yang daus buat....




Jangan tanya daus bola tu pergi jauh ke x...hahaha

Kalau tanya daus jawab

"Boleh la dalam 130 meter"

Nampak beno nipunye hahaha...


Maseh ya dato' sebab belanja saya yang xtau main golf ni main...huhu

Lepas main golf tu...

Kami gerak p tengok wayang plak...

Lepas tu plak p makan...

Lepas tu xder lagi lepas tu...haha

Daus pun balik la...

Penat tau main golf ni...

Bukan senang...

Buat sakit badan ja...

hahaha


Banyak lagi gambar nak diupload dalam ni...view2 kat course2 tu mmg cantik...

Tapi pasai pa ntah ngan blogger.com ni ntah...

Xboleh nak upload lak dah...

So cukup la banyak ni ok...









Friday, May 6, 2011

Wardina Kongsi Tips Latih Anaknya Lekat Solat 5 Waktu



Dear Mama, Ummi, Mum, Ibu, Bonda...

I have to share this with you... because i feel so happy and i feel that all my penat lelah paid off... I started to make my Amna to solat 5 times a day when she was 7, on her 7th birthday... we had a talk... (check note lama) tapi preparation since 6 la...

tapi dari kecik memang selalu ikut2 la kami solat.... she hasnt missed her solat since. Walaupun lambat, tetap solat. I made sure of that - because the key is SOLAT ni kalau tak tanam dari kecik memang LIAT nanti.... But it is very important to keep this in mind:-

1) kalau kita bagi dia tinggal WALAUPUN sekali nanti we are sending the wrong signal - kena make sure - every waktu without fail, walaupun penat, ataupun lambat

2)l Selalu kalau boleh solat together..mula2 memang kena solat together....kalau tak ada rumah make sure an adult in the house pastikan anak kita solat. (hari tu Amna pergi her reading class, i asked her teacher to take her to the surau) -lepas solat time tu lah peluk cium, senyum - i always kiss her at the head and say "Barakallahufiha" Ya Allah make my Amna a good Muslim Ya Allah....make her never miss her solat Ya Allah.....kuat2 bagi dia dengar....

ps:- kalau kena amik cuti ambillah - bukan waktu exam je amik cuti - buatlah STEP ini, yakni melangkah ke alam 7 tahun dan tidak meninggalkan solat A BIG Thing! "mama amik cuti hari ni sebab nak pastikan yang adik solat 5 waktu sehari!"

3)Selalu cerita how IMPORATANT it is to solat..how Allah is watching us... how we are good Muslims when we solat, how Allah loves us, Solat tu, untuk kita, bukan untuk Allah.....TAPI selalu jugak cerita yang akan ada orang TAK solat...acknowledge the fact that sometimes we feel lazy to solat....itu semua kerja SETAN! Fight them off....! I tell Amna that even some grown ups tak solat! I tell Amna that....we have to be strong.. we have to tell ourselves we will NEVER miss our solat.....

4)Awal2 subuh ni memang tak bangunkan, tapi as soon as dia bangun pagi, ill ask her to solat straight away.(yes memang leceh..but we have to, and we have to do it with LOVE diselang seli dgn strictness)

5)kalau dia tinggal - DENGAN sengaja, i take the rotan and hit her on her tapak tangan slowly, just as a reminder. After that i hug her and tell her i love her, and i just want her to remember - and guess what?? memang dia ingat!!! (3 kali baru, i think not bad, sampai satu hari dia terlambat solat, sebab keluar dan memang tak ingat, dia yang suruh rotan) But i tell her kalau TERLUPA atau TERTIDUR its ok...but kena solat terus bila bangun.

Macam ni ceritanya, i told Amna, kalau Ummi ambik Amna dari sekolah lambat, Amna solat dulu Asar kat sekolah....tadi memang datang lambat... i was loking for her..and guess what????

She was actually praying her Asar prayers... sorang je kat dalam surau tu.... i wanted to pengsan and cry... she did all by herself.... i pun told her how happy and how proud i was of her... i tanya dia kenapa? dia kata "Amna ingat apa Ummi cakap"..... cair nya hatiku ini.

Apa lagi, Ummi ni peluk cium dia.... and called nenek at Australia... now im sharing with all of you!!! Because i want us to raise generation of good Muslims that are disciplined, smart, intelligent -that remembers Allah because the world so BADLY needs good QUALITY Muslims like this!!!

And the foundation is - to start them off right - solat at SEVEN! Yes just as how Rasulullah asked us!I love you all!!! Good night..... But the key to all this IS Mak Ayah KENA dan WAJIB solat dulu...anak ketam tak boleh diajar berjalan terus...fahamkan?

sumber:note wardina

BEN ASHAARI GEGAR BLOG MAY 2011


Jom la join kali ni hadiah gempak kot..haha
nak join klik ja header tu
  1. 3x domain untuk setahun
  2. 3x RM 30 Prepaid dalam malaysia jer yer .. hehe...
  3. ???

Tutorial:Filter E-mail Yahoo

Salam Pembaca semua...
Kadang2 tu bukak email...
Nah amik kau...
Macam kat bawah tu..
Pening macam2 campur...
Siap e-mail beribu2...
So daus nak ajar buat filter email...
Pasni email jadi kemas n teratur skit..



ni email yg blum di filter..tgk dalam inbox suma dalam tu and banyak sgt3..png2

Mula- mula, sign in yahoo email korang.




Then, klik add pada bahagian folders seperti gambar diatas
untuk membuat folder baru. Selepas itu, isikan perkataan facebook seperti gambar di atas.


Selepas siap membuat folder ''facebook", Pada bahagian "Option" (rujuk gambar di atas) pilih "More Option" Selepas itu akan keluar seperti gambar di atas.



Dan tekan pada bahagian Filters then klik Add Filters. Kemudian, isi maklumat sebijik- sebijik macam gambar kat bawah ni.



Iaitu pada bahagian Filter name isikan Facebook. Pada bahagian sender isikan Facebook jugak. Dan pada bahagian Move to folder pilih folder yang telah dibuat sebelum itu iaitu facebook. Akhir sekali klik Save Changes. Selesai, segala email dari facebook korang akan masuk ke dalam folder facebook seperti gambar di atas.





Dan sekarang, email- email dari facebook tidak akan bersepah- sepah
lagi kat dalam inbox korang



Wanita Menurut Hadis

Salam Pembaca semua...
Sedikit perkongsian di pagi JUMAAT ni...

Wanita Menurut Hadis
ABOUT WOMAN FROM HADIS..

Ramai yang tidak tahu bahawa ada beberapa pekara yang telah tercatit dalam hadis yang mengisahkan perbezaan darjat kaum wanita dan lelaki. Perbezaan-perbezaan ini yang menaikan darjat kaum wanita.Ciri-ciri tersebut disesenaraikan di bawah ini :-

1. Doa perempuan lebih makbul daripada lelaki kerana sifat penyayang yang lebih kuat daripada lelaki. Ketika ditanya kepada Rasulullah akan hal tersebut, jawab baginda, "Ibu lebih penyayang daripada bapa dan doa orang yang penyayang tidak akan sia-sia".

2. Apabila seseorang perempuan mengandung janin dlm rahimnya,maka beristighfarlah para malaikat untuknya. Allah mencatatkan baginya setiap hari dgn 1,000 kebajikan dan menghapuskan darinya 1,000 kejahatan.

3. Apabila seseorang perempuan mula sakit hendak bersalin,maka Allah mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada jalan Allah.

4. Apabila seseorang perempuan melahirkan anak,keluarlah dia dari dosa-dosa seperti keadaan ibunya melahirkanya.

5. Apabila telah lahir anak lalu disusui, maka bagi ibu itu setiap satu tegukan daripada susunya diberi satu kebajikan.

6. Apabila semalaman ibu tidak tidur dan memelihara anaknya yang sakit, maka Allah memberinya pahala seperti memerdekakan 70 hamba dengan ikhlas untuk membela agama Allah.

7. Barangsiapa yang mengembirakan akan perempuannya, darjatnya seumpama orang yang sentiasa menangis kerana takutkan Allah dan orang yang takutkan Allah akan diharamkan api neraka keatas tubuhnya.

8. Barangsiapa membawa hadiah, (barang makan dari pasar ke rumah)lalu diberikan kepada keluarganya, maka pahalanya seperti bersedekah. Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak lelaki. Maka barangsiapa yang menyukakan anak perempuan seolah-olah dia memerdekakan anak Nabi Ismail.

9. Tiap perempuan yang menolong suaminya dalam urusan agama,maka Allah memasukkan dia ke dalam syurga lebih dahulu daripada suaminya (10,000 tahun)

10. Perempuan apabila sembahyang lima waktu, puasa bulan Ramadhan,memelihara kehormatannya serta taat akan suaminya, masuklah dia dari pintu syurga mana sahaja yang dikehendaki.

11.Wanita yang solehah (baik) itu lebih baik daripada 1,000 lelaki yang soleh.

12.Aisyah berkata, "Aku bertanya kepada Rasulullah, siapakah yang lebih besar haknya terhadap wanita?? Jawab Rasulullah,"Suaminya." "Siapa pula berhak terhadap lelaki?" Jawab Rasulullah, "Ibunya".

13.Apabila memanggil akan engkau dua orang ibubapamu, maka jawablah panggilan ibumu dahulu.

14.Wanita yang taat akan suaminya, ikan-ikan di laut, burung di udara, malaikat di langit, matahari dan bulan semua beristighfar baginya selama mana dia taat kepada suaminya serta menjaga sembahyang dan puasanya.

15. Wanita yang taat berkhidmat kepada suaminya akan tertutup pintu-pintu neraka dan terbuka pintu-pintu syurga.Masuklah dari mana? mana pintu yang di kehendaki dengan tidak dihisab.

16. Syurga itu dibawah tapak kaki ibu.

17. Wanita yang tinggal bersama anak-anaknya akan tinggal bersama aku (Nabi s.a.w) di dalam syurga.

18. Barangsiapa mempunyai tiga anak perempuan atau tiga saudara perempuan atau dua anak perempuan atau dua saudara perempuan lalu dia bersikap ihsan dalam pergaulan dengan mereka dan mendidik mereka dengan penuh rasa takwa serta bertanggungjawab, maka baginya syurga.

19. Daripada Aisyah r.a. Barangsiapa yang diuji dengan sesuatu daripada anak-anak perempuannya, lalu berbuat baik kepada mereka, maka mereka akan menjadi penghalang baginya daripada api neraka.

Jadi, janganlah sesekali kita merasa lemah.wanita sebenarnya yang membuat seseorang lelaki itu kuat. Itulah salah satu sebab mengapa Nabi meletakan wanita setaraf pada lelaki dan tidak lebih rendah...

Renung2 kan dan selamat beramal...

Tuesday, May 3, 2011

10 Gambar Bahaya Dalam Sukan(maybe lawak)

Salam Pembaca semua...
First update untuk hari ni...
Mai la tgk pic yg disnap ni...
Ada yang LAWAK
Ada yang ERRR....

Layan Sendiri la..ok


xnak bagi bola sangat amik kau haha


Lari laju sampai xsempat brek


Oit..jgn la dok pegang benda tu!!!


Ni aku xtau nak kata pa..tp SAKIT tu jawapan dia...


Dah nak kalah tumbuk ja player haha


Nak p tgk besball pakai la apa yg patut lepas ni


Confirm patah hidung


Errrr....


Haha terlalu fokus kat game sampai mata pun...


Punya nak menang smpai penonton pun xhirau

Monday, May 2, 2011

BEN ASHAARI CARI ENTRI BEST


Ringkasan entri...

Entri yang daus nak share ni bersifat islamik sikit...
zaman sekarang ni kurang sangat pasal entri ni...
dalam entri tu ada info pasal nabi kita iaitu Muhammad S.A.W...
entri ni menceritakan tentang perbicaraan baginda dengan sahabat2 nya...
ramai yang maybe dah tau tapi xingat...
mungkin ada jugak yang xpernah tahu langsung pasal benda tu...
so daus pun buat entri ni supaya...
lebih ramai mendapat manfaatnya...
xkan daus sorang ja yang dapat manfaat tu kan...

Link Entri tersebut:Berapa Ramai Rindu "DIA"

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...