Monday, February 28, 2011

Melayu Sekarang!!!!!

Dua tiga hari nie Daus tgk banyak sangat “conflict” yg berlaku…rasa semak kepala btol..even bnda tuh xkait ngan Daus tp Daus still nak terasa jugak la sbb Daus org MELAYU n bnda ni jadi kat bangsa MELAYU …kenapa MELAYU suka sangat bertelagah..pening btol la Daus..xbole ke klu stu hari daus xdgr MELAYU bergaduh sesame sendiri,kutuk-mengutuk,dengki-mendengki,hasut-menghasut,pantang ditegur..kenapa benda ni mesti berlaku..kaum yg paling maju di Malaysia ada mcm kite..mintak maaf la kalu korang marah Daus cakap kaum MELAYU xmaju di Negara sendiri…tp tu realiti sekarang ni...nak maju apa ke benda nya kalu masing-masing ada unsur-unsur di atas...dulu sebelum berblogging Daus tgk bnda ni dalam real-life jer..xsangka plak smpai dalam blogging ni pon ada unsur-unsur yg macam tu jugak..

Perangai MELAYU yg Daus paling nak highlight dalam entry kali ni

-Xboleh menerima kritikan
Orang kritik kita sebab apa..

Kata bangsa paling maju=”sebab diorg nak kita improve supaya kita buat lebih baik”
Benda ni serius berlaku..membe daus kerja kat satu syarikat ni..of coz bos dia bangsa paling maju..ada staff berbangsa paling maju jugak pergi menunjukkan hasil kerja dia...memang xbetul n banyak salah..lepas tu kena marah la siap depan manager2..staff tu cakap kat bos dia “thank you sir,next time I will do better..thanks for the advise”
Kalu MELAYU yg jadi staff aku rasa dalam hati tuh dah maki hamun dah bos tuh… agak yg ganas skit..bos tu dah kena lanyak dah..tu kata bangsa paling maju..kita tgk lak MELAYU kata apa kalu kena kritik

Kata MELAYU=”dia xpuas hati apa dengan aku”

Macam mana melayu nak maju…kna kritik skit dah gelabah kuda..trus nak serang knapa xtnya diri sendiri “dimana silap saya”….”macam mana saya nak improve”
Adoiiiii susah sangat ke nak fikir cara rasional..susah sangat ker!!!!!!!!!!

-kutuk/mengumpat/perli
Ni satu lg penyakit orang MELAYU…suka sangat kutuk orang lain..awat diri awak tu baik sangat ka..xdak dosa sangat ka..sempurna sangat ka…

Kalu yer pon korang nak kutuk..nak buat dosa sangat…jgn la sampai menjaja nama seseorang..korang ingat org xder maruah ker nak jual-jual nama orang..cukup la sekadar tulis “dia”,”ko””hang”..cuba kalu nama korang yang kena jual..sakit hati kan…kalu pulak entry korang tuh berbaur yg kurang elok..xker dah mencemar nama baik seseorg..dah la dosa kutuk orang + dosa pulak dengan sebarkan entry macam tuh...paham2 sendiri la jadi apa kan..tp yang paling terbaik xpayah kutuk..kritik sudah la…Daus pon penah post entry marah kt seseorg..tp ada daus sebut nama dia…kalu xpcya klik sini…buat apa nak aib kan orang..allah dah janji sesiapa yang menutup keaiban orang lain..di akhirat kelak keaiban dia akan ditutup oleh allah…

Ada ke kita tgk bangsa paling maju kutuk bangsa diorg..diorg kritik je..mana ada kutuk2

Daus rasa 2 benda ni la orang MELAYU kena ambik tumpuan baru la boleh ubah perangai2 yang lain..sebab 2 benda ni la punca utama untuk sebab2 yang lain…

Tolong la sampai bila MELAYU nak duduk di takuk lama sedangkan bangsa lain senyum tengok MELAYU kita dok bertelagah sesama sendiri..

Takkan hilang MELAYU didunia la konon..tp dengan perangai orang-orang MELAYU sekarang nie...boleh pakai ke pepatah tu...fikir2 la blogger sume..

8 comments:

eqbalzack said...

fenomena biasa ni. mmg kalau kita maju mmg melayu jugalah yg pertama akan jatuhkan!
abg eq cerita berdasarkan pengalaman....

CikTomyam said...

ya..betol tu..huuu jangan terus keLAYUan sudahla wahai MeLAYU..

perrydaus90 said...

sampai bila lagi kita orang MELAYU trus nak jadi macam ni..dari zaman kesultanan melayu lg dah ada hasad dengki..bila la nak hilang perasaan hasad degnki,kutuk-mengutuk,fitnah sume nih

NuReLLe said...

yerpp..typical melayu sekarang..saling menjatuhkan antara satu sama lain..erm..sangat tak paham..

FasiHaH SupiaN said...

yup, setuju, semua nya MELAYU, ke mana identiti MELAYU jangan terus hilang dimamah usia dahla....

perrydaus90 said...

sangat risau dengan keadaan ni...selagi xder apa2 perubahan memang MELAYU akan hilang dari bumi ALLAH ni!!!

Hanim Mahali said...

kritik tu boleh...tapi kalau dah sampai mengaibkan orang tu...Aduhai...Bukan ke Melayu itu Islam...Sedih sedih... Sob3x

perrydaus90 said...

tapi skunk ni...islam xsemesti nye MELAYU...tp MELAYU SENDIRI yang xislam...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...