Monday, February 28, 2011

Melayu Sekarang!!!!!

Dua tiga hari nie Daus tgk banyak sangat “conflict” yg berlaku…rasa semak kepala btol..even bnda tuh xkait ngan Daus tp Daus still nak terasa jugak la sbb Daus org MELAYU n bnda ni jadi kat bangsa MELAYU …kenapa MELAYU suka sangat bertelagah..pening btol la Daus..xbole ke klu stu hari daus xdgr MELAYU bergaduh sesame sendiri,kutuk-mengutuk,dengki-mendengki,hasut-menghasut,pantang ditegur..kenapa benda ni mesti berlaku..kaum yg paling maju di Malaysia ada mcm kite..mintak maaf la kalu korang marah Daus cakap kaum MELAYU xmaju di Negara sendiri…tp tu realiti sekarang ni...nak maju apa ke benda nya kalu masing-masing ada unsur-unsur di atas...dulu sebelum berblogging Daus tgk bnda ni dalam real-life jer..xsangka plak smpai dalam blogging ni pon ada unsur-unsur yg macam tu jugak..

Perangai MELAYU yg Daus paling nak highlight dalam entry kali ni

-Xboleh menerima kritikan
Orang kritik kita sebab apa..

Kata bangsa paling maju=”sebab diorg nak kita improve supaya kita buat lebih baik”
Benda ni serius berlaku..membe daus kerja kat satu syarikat ni..of coz bos dia bangsa paling maju..ada staff berbangsa paling maju jugak pergi menunjukkan hasil kerja dia...memang xbetul n banyak salah..lepas tu kena marah la siap depan manager2..staff tu cakap kat bos dia “thank you sir,next time I will do better..thanks for the advise”
Kalu MELAYU yg jadi staff aku rasa dalam hati tuh dah maki hamun dah bos tuh… agak yg ganas skit..bos tu dah kena lanyak dah..tu kata bangsa paling maju..kita tgk lak MELAYU kata apa kalu kena kritik

Kata MELAYU=”dia xpuas hati apa dengan aku”

Macam mana melayu nak maju…kna kritik skit dah gelabah kuda..trus nak serang knapa xtnya diri sendiri “dimana silap saya”….”macam mana saya nak improve”
Adoiiiii susah sangat ke nak fikir cara rasional..susah sangat ker!!!!!!!!!!

-kutuk/mengumpat/perli
Ni satu lg penyakit orang MELAYU…suka sangat kutuk orang lain..awat diri awak tu baik sangat ka..xdak dosa sangat ka..sempurna sangat ka…

Kalu yer pon korang nak kutuk..nak buat dosa sangat…jgn la sampai menjaja nama seseorang..korang ingat org xder maruah ker nak jual-jual nama orang..cukup la sekadar tulis “dia”,”ko””hang”..cuba kalu nama korang yang kena jual..sakit hati kan…kalu pulak entry korang tuh berbaur yg kurang elok..xker dah mencemar nama baik seseorg..dah la dosa kutuk orang + dosa pulak dengan sebarkan entry macam tuh...paham2 sendiri la jadi apa kan..tp yang paling terbaik xpayah kutuk..kritik sudah la…Daus pon penah post entry marah kt seseorg..tp ada daus sebut nama dia…kalu xpcya klik sini…buat apa nak aib kan orang..allah dah janji sesiapa yang menutup keaiban orang lain..di akhirat kelak keaiban dia akan ditutup oleh allah…

Ada ke kita tgk bangsa paling maju kutuk bangsa diorg..diorg kritik je..mana ada kutuk2

Daus rasa 2 benda ni la orang MELAYU kena ambik tumpuan baru la boleh ubah perangai2 yang lain..sebab 2 benda ni la punca utama untuk sebab2 yang lain…

Tolong la sampai bila MELAYU nak duduk di takuk lama sedangkan bangsa lain senyum tengok MELAYU kita dok bertelagah sesama sendiri..

Takkan hilang MELAYU didunia la konon..tp dengan perangai orang-orang MELAYU sekarang nie...boleh pakai ke pepatah tu...fikir2 la blogger sume..

Saturday, February 26, 2011

Cara nak join file

Daus nak tunjuk cara nak gunakan file joiner and splitter ni..xsusah sangat..2-3 kali guna korang leh la paham ok..



klik pic tu untuk download File joiner and splitter...


cara untuk sambung file tuh..step-by-step:

video

ok..sng jer...

ps:kalu movie tu dlm format .mkv korang tgk la pkai vlc..ok..

Friday, February 25, 2011

KHURAFAT



Sinopsis cerita khurafat

“KHURAFAT-Perjanjian Syaitan” mengisahkan perjanjian terlarang, persekongkolan antara manusia & syaitan.Satu bentuk penyelewengan yang nyata dalam Aqidah Islam dan amat ditegah dalam Agama.Manusia, disogok dengan nafsu serakah dan dendam membara, tanpa mengira akibat dan bahana, rela membelakangkan Allah untuk memperoleh apa yang dicita walau dengan apa cara, akhirnya hanyut dengan bisikan dan tipu daya syaitan durjana.

Kisah bermula dengan Johan, seorang pemuda yang bekerja sebagai Pembantu Perubatan di sebuah hospital kerajaan. Dia sudah berkahwin dan mempunyai seorang isteri bernama Ayshah. Seawalnya pasangan ini hidup aman & bahagia, namun tanpa disangka ujian melanda di pertengahan jalan, kesan daripada ‘gangguan misteri’ yang berterusan.

Dalam pada masa gangguan-gangguan itu, hadir pula seorang perempuan tua yang tidak Johan kenali namun sering menyapa dan cuba mendekati Johan sewaktu di tempat kerja. Tanda tanya dan trauma yang melanda Johan & Ayshah tidak habis di sana, malah ditambah dengan munculnya bekas teman wanita Johan yang bernama Anna.Walaupun setelah mengetahui Johan sudah berumah tangga dan bergelar suami yang sah pada Ayshah, Anna masih terus mengganggu dan merayu untuk menerimanya semula. Ini menyebabkan Johan bertambah runsing dan bertekad untuk mempertahankan rumah tangganya dengan segala daya.

Tidak lama setelah berkali-kali ditolak cintanya, Anna ditemui mati;bunuh diri. Kematian Anna adalah kemuncak bagi segala siri kejadian misteri yang berlaku dalam hidup Johan & Ayshah.

nak download percuma klik link bawah nie ok
part1:KHURAFAT1
part2:KHURAFAT2

kredit to:Jie.Azz

download file joiner n tutorial nak guna kat SINI

KAMI BLOGGER UTAGHA



Daus org Utara so..join la Group KAMI BLOGGER UTAGHA nie..
Daus orang penang..
Apa yang spesel kat png nie??
nak tau mai la sini..

Header baru!!!

Daus berjaya jugak buat header Daus sendiri..menggunakan Adobe Photoshop CS5 dengan explore2 sendiri..tu la hasilnya kt atas tuh..ntah cantik ke tidak..tu pandangan masing2 kan..Daus tengok ok jer..puas hati btol bila kita buat sesuatu dengan usaha sendiri..so untuk menambah ilmu n kreativiti Daus..Korang tolong bagitau apa yang anda rasa bila first time korang tengok header Daus tu..

Thursday, February 24, 2011

Daus suka memancing udang galah...


Haaaa amacam udang galah Daus...haha besar x...ni la aktiviti Daus selain surf tenet, blogging, men games...serius memancing ni buat boleh buat Daus hilangkan stress n Daus rasa tenang sangat2..tambah2 dapat tengok permandangan matahari jatuh plak..perghhh memang layan la...Sapa ckp memancing ni habis duit..Daus xrasa habis duit sangat pun...umpun2 baru harga rm3..boleh pakai sampai 2-3 minggu janji jgn ptg kepala dulu jer...modal rm3..hasil lak tengok la pic tuh..puas hati tuh..kenyang+femes sebentar..haha..mau xfemes..sapa2 yg dapat udang besar jer kt area memancing tu mesti ramai org mai tengok punya..haha...dapat gak makan udang galah..mahal tuh kalu sekilo dah rm45-40...daus modal rm3 je..haha
ps:kalu g memancing udang galah biarlah beramai-ramai dan jangan la duduk dekat sangat air..sebab org tua2 pesan "DIMANA ADA UDANG GALAH,DI SITU ADA SANG BEDAL A.K.A BUAYA"..SO HATI2...kalu nak memancing ikut cara Daus mancing atas jambatan..SAFETY FIRST!!!!!

Degree ke Kerja....














Aduh hari Daus da mula pening nak memikirkan masa depan Daus nie...Macam mana Daus nak buat pilihan nie..nak bantu family Daus dulu or teruskan study lg...someone kasi komen skit...hope korang boleh tolong Daus ok...

Wednesday, February 23, 2011

Stresss Keja dohhhhhhhh




Hari ni Daus sangat2 stress...baru la Daus paham keadaan orang berkerja macam mana skunk ni..
antara punca2 yang buat Daus stress sangat2 nie..

-terpaksa berdepan dengan staff yang berlagak macam bos kat tempat kerja..
untuk pengetauhan semua Daus ni still study n skunk nie tengah praktikal..tension bila kerja yg diberi tak sempat nak siap lagi dah kena cover keje org lain..macam mana daus nak siap kan kerja Daus sendiri plak...aduhhhhh

-Duit...
ni masalah standard la kan..tp macam mana Daus nak survive dengan duit yg tinggal RM60 jer nie..dah la keje teruk..elaun just RM100..boleh kata tiap2 ari kuar g site..letih btol cmnie...

-terpaksa buat kerja yang Daus sendiri xder basic pasal benda tu...
ni yg paling sakit hati ni...Daus amik Diploma in Information Technology...ulang lagi skali k Diploma in Information Technology..bukan NETWORK!!!! xsama ok...dah nama pon praktikal ni untuk belajar..tp Daus kena plak configure Access Point untuk jadikan wireless mmg terbaik la kan...dah la xajar..kena perli plak lagi..adalah staff tu cakap "SEPATUT NYA HAMPA BUDAK IT..HAMPA KENA TAU LA"...Daus rasa cam nak tumbuk jer muka org tu..dah la dia pon xtau buat..bila Daus dah try buat n xjadi tu plak dia kata..tolong la paham Aku amik IT bukan NETWORK..setakat bagi manual pastu suh study sendiri untuk configure AP tu..aku rasa anak dia yang kecik tu pon xmampu buat!!!!...dah tu suruh plak Daus call reseller untuk guide nak configure AP tu lak..lg la terbaik..of coz la reseller tu bajet Daus ni tau habis sal network..ntah bnda apa la yg dia memekak time on call tu..sepatutnya diorg yg expert la call kan senang..ni xDaus yg suci lg dari bab NETWORK gak yg diorg suruh..kalau diorg call benda ni leh setel jap jer kan..last2 doirg tnya apa reseller tu cakap..haha ni best dengan selamba nya Daus cakap apa yang saya da buat tu da betul..sebab apa x boleh configure AP tu sebab reseller tu pon xtahu nape benda tu xjadik..puas hati..pandai2 la yg expert tu g call lg skali ek!!!

so Daus nak request apa patut Daus buat skunk ni..mungkin korang ada solution or pandangan skit sal sume bnda2 ni...patut kah daus diam n ikut kehendak diorg jer..patut x Daus jelaskan perkara sebenar...HELP ME PLEASE!!!!

Tuesday, February 22, 2011

5 tips google



Haaa,hari ni Daus nak kasi tips skit pasal google ni..ramai yang xtau yang google ni ade hidden command utk search or download pe dengan cara lebih mudah..

1.contoh la korang nak download winamp kan..softpedia la tempat mudah skit nak download
so ni la code nya..boleh guna gak untuk web len ke x..xsure la..

CODE
site:www.softpedia.com winamp

2.google jugak bukan cuma search enjin untuk website jer k..korang boleh cari apa2 aje yang pernah diupload dalam internet tanpa masuk ke website tertentu..contoh nak cari file yang ada format PDF dalam website softpedia..just tulis cam code yang kat bawah ja..

CODE
filetype:PDF softpedia

3.google gak ada converter unit tau x..ni cara nak guna dia..google akan buat conversion dan akan bagi korang nilai yang tepat..boleh guna kalu time2 terdesak la kan..

CODE
1 cm in m

4.ni untuk sapa yang ada masalah Mathematic..haha korang just tulis jer soalan nyer dan dapat la jawapan nya..pastu trus salin dalam buku..jangan la buat cmtu...amik sbagi reference sudah...

CODE
4+2+5-9*8/2

5.google boleh jadi kamus ok!!...masuk jer code kt bawah tu..

CODE
define:operator

ubah la perkataan operator tu kepada apa yg korang nak tau..google akan bg leboh spesifikasi lg..

Kalau korang xbrapa paham ngan apa aku tulis ni..ni ada mat saleh tu dah tolong buat tutorial video..tgk la sendiri

Monday, February 14, 2011

Team Spartanz...Tournament Futsal KPTM Alor Star




Haaa mggu lepas Daus masuk tournament futsal ngan team Daus nie..kat ats tuh player2 team SPARTANZ..tp der 2-3 org yg dah kuar..nie gambar lama..xdapat amik pic players2 yg terlatest untuk skuad tournament tuh...playaer yg dtulis nama saja yang main..ada stu player pic dy xder Rusydi Zohid.

Tournament kali nie mmg mencabar skit..sbb kami da senior n banyak sgt team2 junior..so dah sah2 diorg lbh fit kan..kami sume ni dah tggu time nak pencen jer nie..haha..

kami dalam group A
-Spartanz 0 3 3 3 3..
ni la point kami..
kalah game first 2-1
menang game ke dua 3-0
menang game ke tiga 4-0
menang game ke empat 1-0

so dpt la tmpt ke 2 dan qualified utk ke quater-final

tapi syg time quater-final tuh kami dibelasah 4-1 xtau nape..sume player mcm da xboleh nak main..maybe da xfit dah...ada yg da injured

pe pon bkn menang yang penting..yg pntg semangat tuh...membe2 jauh sume balik..dpt jumpe balik sume..best..rndu time dok study g..haha..pasni spartanz msuk lak tournament bear plak...aminnnnnn

Friday, February 11, 2011

Koleksi Logo Google Yang Menarik

Daus kalu nak cari pe2 mesti guna google search engine nie..Daus pon rasa korang sume pon mesti macam tu gak kan...Tapi korang perasan x..kadang2 logo google ni berubah n nampak cantik kan..so Daus pon kumpul logo2 tu dan pamer kan kat blog Daus..Meh tgk meh....



Ni logo time Holiday tahun 2009


Ni logo Halloween tahun 2009


Ni logo First Air Balloon tahun 2008


Ni logo Birthday Popeye tahun 2009


Ni logo First Water on The Moon tahun 2009


Ni logo Nobel Prize Award tahun 2001


Ni logo Mother's Day tahun 2001


Ni logo Father's Day tahun 2001


Ni logo ni Budak UK yang design tahun xsure


Hari punya logo aku rasa yang tercantik iaitu 164th Thomas Edison Birthday

Wednesday, February 9, 2011

Surat Untuk Awak.....

Awak dah nak genap 10 bulan kita putus.Tapi sampai sekarang saya xboleh lupakan awk...sampai skarang saya tertanya2 awak sihat ke,cmne study awak skarang,mak n adik2 cmne shat jugak ke...saya tau awak skarang dah bahagia dengan laki lain..maybe awk jugak dah xmau ingt pasal sya dan kenangan kita lagi kan..tapi xpe wak biar saya je ingt kan sume kenangan manis n xbapa manis kita tuh..smpai skunk sya still smpan gambar2 lama kita tu wak..tiap2 ari sebelum tido saya tgk..sbb bnda tu la yg dpt buat saya kuat untuk terus kan hidup sya skarang nie..


maybe org tgk saya banyak gelak, banyak buat lawak, nampak happy jer slalu..tp wak dalam hati sya ni wak sy sedih wak, sya menangis wak. Awak saya xpenah marah atas apa yang terjadi selama ni..saya tau sume tu punca dari saya gak,salah sye jugak..tapi sya terkilan kenapa sampai macam ni awak buat kat saya..bukan semua manusia perfect kan..awak dah lupa ke susah senang kita dulu2..sedih+happy+rndu sya bila terkenang semua tu balik...tapi xpe wak..saya anggap ini kententuan allah kat sya..maybe antara kita xdak jodoh kan walau 3 tahun kita couple kan..


Awak saya nak ucap terima kasih kat awak sbb awak jugak lah sya dah sdar segala kesilapan saya,sebab awak jugak lah saya dah tau erti cinta yang sebenar…tima kasih sgt2 yer.. saya harap awak akan bahagia ngan laki pilihan awak skarang tu..cian saya tau time ni la membe2 banyak ceramah saya..tp sya tau diorg ceramah sbb diorg syg kt sya..diorg support sya xnk bg sya sedih..thanks yer kawan2.... Awak,sya akan cuba sayang perempuan lain macam sya syg kat awk..tapi xtau la awak boleh ke x..sbb sya dah xtau macam mana nak jadi seorang yg take care, loving, romantik cam sya mula2 kenal ngan wak..


sya da xtau cmne nak buka hati sya untuk perempuan lain..sya da xtau macam mana nak sayang perempuan lain wak..tp sya ttp akan cuba jugak walau pun berat macam mana skali pon untuk saya buang perasaan cinta sya kat awk..kalau la awak terbaca surat nie..saya harap sangat kita dpt berbaik balik dan dpt menjadi kawan..xbaik gdh2 ni allah xsuke kan…plg lama pon 3 hari je wak..tp ni dah 10 bulan wak..cmne lak ni kan..k la wak..cukup la setakat ni surat sya.. assalamualaikum…


Ikhlas dari hati saya

Firdaus@Daus

Monday, February 7, 2011

Surat Untuk My Future Wife


Daus just copy jer nie..tp Daus tgk menarik sgt2...so Daus pon share la bnda ni...
tiada yang berkenaan tp sapa yang nak jadi bini Daus nnt boleh la baca gak

Dear Ayang,

Bukanlah abang sayang keta tu lebih dr ayang.. tapi ayang kene faham keta tu keta bos abang. Nanti kalau ilang sapa nak ganti.. ayang abang suruh keja ayang xnak, ayang kata nak dok umah jaga anak,nak siap kan sarapan nak kemas umah tapi ayang tiap2 hari bgn tido kul 12.. macam mana nak wat keja umah..

Cuba lah ayang pk mana x abang tido dalam keta.. abang balik keja lambat skit ayang dah kunci pintu..bukan nye abang gi foya2 kan abang gi keja...lagi satu pasal piza yang ayang ngidam tu.. ayang nak piza yg di oder dr jepun.. mana lah abang ada duit nak oder.. abang nak bg apam balik yg jual kat depan ofis abang ni ayang xnak, ayang nak jugak piza dr jepun.. nasib baik abang x belikan kalau x anak kedua kita tu mesti muka cam doremon..ish xnak laa abang..

Pasal hadiah kan abang dah belikan tapi abang sembunyi kan kat dapur.. ayang yang tersalah buang ingatkan sampah... tulah abang suruh kemas umah tu ayang kata umah kita dah bersih tapi hadiah dgn sampah pun dah jadi serupa jek..hadiah tu mahal tau abang beli untuk ayang..

Sebenarnye abang sayang ayang lebih dr keta tu wlau pun hantaran masa kita kawin cuma rm8k..ayang x tau bpe kali abang turun naik bank nak wat loan rm8k..tapi demi ayang abang wat jugak..

sbb masa tu ayang kalau mekup mmg sebijik maya karin.. tapi sejak ayang wat rebonding 3 tahun lepas stp kali ayang mekup abang terbayang lak muka pontianak dlm citer phsm.. bukan ayang x cantik tapi kening ayang tu gi cukur wat per.. wlau pun abang selalu cukur janggut abang tapi ayang xyah laa nak cukur kening ayang tu...pasal morning kis tu, ayang bgn pun dah tghri nak morning kis cam mana.. dah laa ayang.. abang malas nak citer..

Tapi abang nak bg tau jgk kat sini ayang tetap no 1 dlm hati abang..nanti kalau naik bas tu bebaik.. ayang nak balik kpg abang izinkan Cuma jgn lupa kim salam kat mak ayah kat sana . kalau ada gulai tempoyak ke nnti jgn lupa bwk balik skit..

Kalau ada lembu terlepas ke ayang xyah laa susah2 gi kejar lembu tu... biar jek.. nnti abang balik kpg abang kejar kan .bukan apa takut lembu tu tanduk ayang nnti bukan stakat calar jek silap2 leh masuk hspital. abang kene tanduk xpe..

Jaga anak2 baik2 jgn bagi diorang main kat sungai musim2 banjir ni.. nak dpt anak bukan senang takut nnti ayang ngidam lagi piza jepun lak lagi haru.. baik jaga jek yg dah ada tu..ayang pun jaga diri baik2.. jgn sampai jatuh longkang lagi.. hehe.. abang mmg xnak ketawa masa tu tapi nak wat cam mana ayang jatuh kepala dulu yang masuk longkang..dah laa rambut ayang masa tu baru lepas rebonding.. mmg abang ketawa...hahahhahahahahha

Amalan yang "TERBALIK"

Marilah kita bermuhasabah atau menilai dan menghitung kembali tentang amalan harian kita.Kadang-kadang kita akan dapati amalan kita adalah terbalik atau bertentangan dari apa yang patut dilakukan dan dituntut oleh Islam. Mungkin kita tidak sedar atau telah dilalaikan atau terikut-ikut dengan budaya hidup orang lain. Perhatikan apa yang dipaparkan dibawah sebagai contoh amalan yang terbalik:-

1. Amalan kenduri arwah beberapa malam yang dilakukan oleh keluarga simati selepas sesuatu kematian (malam pertama, kedua, ketiga, ketujuh dan seterusnya) adalah terbalik dari apa yang dianjurkan oleh Rasulullah di mana Rasulullah telah menganjurkan jiran tetangga memasak makanan untuk keluarga simati untuk meringankan kesusahan dan kesedihan mereka. Keluarga tersebut telah ditimpa kesedihan, terpaksa pula menyedia makanan dan belanja untuk mereka yang datang membaca tahlil. Tidakkah mereka yang hadir makan kenduri tersebut khuatir kalau-kalau mereka termakan harta anak yatim yang ditinggalkan oleh simati atau harta peninggalan simati yang belum dibahagikan kepada yang berhak menurut Islam? |

2. Kalau hadir ke kenduri walimatul urus (kenduri kahwin) orang kerap salam berisi (hadiah wang yang diberi semasa bersalam). Kalau tak ada duit nak dikepit dalam tangan, maka segan ia nak pergi makan kenduri. Tetapi kalau ia menziarah orang mati, tidak segan pula salam tak berisi. Sepatutnya kalau menziarah keluarga si matilah kita patut memberi sedekah. Kalau ke kenduri kahwin, tak bagi pun tak apa kerana tuan rumah panggil untuk diberi makan bukan untuk ia menambah pendapatan.

3.Ketika menghadiri majlis pemimpin negara kita berpakaian cantik kemas an segak tetapi bila mengadap Allah baik di rumah maupun di masjid, pakaian lebih kurang saja bahkan ada yang tak berbaju. Tidakkah ini suatu perbuatan yang terbalik.

4. Kalau menjadi tetamu di rumah orang dan di beri jamuan, kita rasa segan nak makan sampai habis apa yang dihidangkan kerana rasa segan dan malu, sedangkan yang dituntut dibanyakkan makan dan dihabiskan apa yang dihidang supaya tuan rumah rasa gembira dan tidak membazir.

5. Kalau bersolat sunat di masjid amat rajin, tapi kalau di rumah, sangat malas. Sedangkan sebaik-baiknya solat sunat banyak dilakukan di rumah seperti yang dianjurkan oleh Rasulullah untuk mengelakkan rasa riak.

6. Bulan puasa adalah bulan mendidik nafsu termasuk nafsu makan yang berlebihan tetapi kebanyakan orang mengaku bahawa dalam carta perbelanjaan setiap rumah orang Islam akan kita dapati perbelanjaan di bulan puasa adalah yang tertinggi dalam setahun. Sedangkan sepatutnya perbelanjaan di bulan puasa yang terendah. Bukankah terbalik amalan kita?

7. Kalau nak mengerjakan haji, kebanyakan orang akan membuat kenduri sebelum bertolak ke Mekah dan apabila balik dari Mekah tak buat kenduri pun. Anjuran berkenduri dalam Islam antaranya ialah kerana selamat dari bermusafir, maka dibuat kenduri, bukan kerana nak bermusafir, maka dibuat kenduri. Bukankah amalan ini terbalik? Atau kita mempunyai tujuan lain.

8. Semua ibubapa amat bimbang kalau-kalau anak mereka gagal dalam periksa. Maka dihantarlah ke kelas tuisyen walau pun banyak belanjanya. Tapi kalau anak tak boleh baca Quran atau solat, tak bimbang pula bahkan tak mahu hantar tuisyen baca Quran atau kelas khas mempelajari Islam. Kalau guru tuisyen sanggup dibayar sebulan RM20.00 satu pelajaran 8 kali hadir tapi kepada Tok Guru Quran nak bayar RM15.00 sebulan 20 kali hadir belajar pun menggeletar tangan. Bukankah terbalik amalan kita? Kita sepatutnya lebih berbimbang jika anak tidak dapat baca Al Quran atau bersolat dari tidak lulus periksa.

9. Kalau bekerja mengejar rezeki Allah tak kira siang malam, pagi petang, mesti pergi kerja. Hujan atau ribut tetap diharungi kerana hendak mematuhi peraturan kerja. Tapi ke rumah Allah (masjid) tak hujan, tak panas, tak ribut pun tetap tak datang ke masjid. Sungguh tak malu manusia begini, rezeki Allah diminta tapi nak ke rumahNya segan dan malas.

10. Seorang isteri kalau nak keluar rumah samada dengan suami atau tidak,bukan main lagi berhias. Tetapi kalau duduk di rumah, masyaAllah. Sedangkan yang dituntut seorang isteri itu berhias untuk suaminya, bukan berhias untuk orang lain. Perbuatan amalan yang terbalik ini membuatkan rumahtangga kurang bahagia.

11. Kita cukup teruja untuk meng'forward'kan sms atau emel dalam bentuk gossip2 artis kepada kawan2.Malah kebanyakkan sms emel tersebut tidak benar dan boleh menjatuhkan maruah org lain. Tapi kenapa susah sangat nak forward emel2 peringatan sebegini kepada kawan2 kita??.....

Cukup dengan contoh-contoh di atas. Marilah kita berlapang dada menerima hakikat sebenarnya. Marilah kita beralih kepada kebenaran agar hidup kita menurut landasan dan ajaran Islam yang sebenar bukan yang digubah mengikut selera kita. Allah yang mencipta kita maka biarlah Allah yang menentukan peraturan hidup kita. Sabda

Rasullullah SAW: 'Sampaikanlah dariku walaupun satu ayat.' (Riwayat Bukhari)

Perempuan Cantik Vs Perempuan XCantik



Dah lama Daus xupdate...cuti la katakan..hari tu Daus ckp sal laki lak an..kali ni lak perempuan lak..haha
Kalau perempuan cantik pendiam
lelaki akan kata: wow!ciri2 isteri idaman...
Kalau perempuan tak cantik pendiam
Lelaki akan kata: tak reti berkomunikasi agaknyer...

Kalau perempuan cantik berbuat jahat
Lelaki akan kata: mesti ada krisis nih...kesiannyer...
Kalau perempuan tak cantik berbuat jahat
Lelaki akan kata: dah la tak lawa,perangai plak mcm sial!!

Kalau perempuan cantik menolong lelaki yg kesusahan
Lelaki akan kata: wow!heroin sejati...
Kalau perempuan tak cantik menolong lelaki yg kesusahan
Lelaki akan kata: hmm...taktik nak ngorat la tu...

Kalau perempuan cantik dpt lelaki handsome
Lelaki akan kata: ok la...bagai pinang d belah dua...
Kalau perempuan tak cantik dpt lelaki handsome
Lelaki akan kata: kesian...mst dah kena bomoh lelaki tu...

Kalau perempuan cantik d tinggal kekasih
Lelaki akan kata: buta kayu btol mamat tu!!
Kalau perempuan tak cantik d tinggal kekasihLelaki akan kata: patut pon kena reject...

Kalau perempuan cantik bawa BMW
Lelaki akan kata: ntah dato' mana bela ni...
Kalau perempuan tak cantik bawa BMW
Lelaki akan kata: mesti anak org kaya ni

Kalau perempuan cantik menuang air ke gelas lelaki
Lelaki akan kata: wah...caringnyer...
Kalau perempuan tak cantik menuang air ke gelas lelakiLelaki akan kata: eleh,gedik la tu...

Kalau perempuan cantik bersedih hati
Lelaki akan kata: don't worry,i will make u happy forever...
Kalau perempuan tak cantik bersedih hati
Lelaki akan kata: ckit2 nangis!!gembeng tol..ngade2 la...

Kalau perempuan cantik pandai masak
Lelaki akan kata: dah la lawa,pandai masak plak tu...
Kalau perempuan tak cantik pandai masak
Lelaki akan kata: ntah sedap ke tak tu...


Kalau perempuan cantik main2 misscall
Lelaki akan kata: syoknye!!rindu la tu...
Kalau perempuan tak cantik main2 miskol
Lelaki akan kata: ko ni takde keje lain ke??!sibuk ni tau tak!!

Wednesday, February 2, 2011

Tips Untuk Interview


PENILAIAN TEMUDUGA
ni haaaa untuk kawan2 daus yang xlama lagi nak hbs diploma dah maybe berguna..daus pun akan guna tips2 ni sebaik mungkin...

Dalam temuduga lazimnya penemuduga akan menilai diri anda dalam perkara-perkara seperti yang dijadualkan di bawah:

Amat Baik

Baik

Sederhana

Lemah

Catitan



PARAS RUPA FIZIKAL
- Kekemasan dan cara berpakaian.

TINGKAHLAKU
- Perlakuan am, kesopanan, gaya dan ketenangan.

KEPETAHAN BERTUTUR
- Tenang, kelancaran penyampaian, perbendaharaan kata dan pemilihan perkataan dan penyampaian yang jelas.

KEYAKINAN
- Keyakinan diri, kematangan sikap dan pendapat, ketabahan dan kepastian.

KEWIBAWAAN
-Personaliti yang tegas lagi bertenaga, keupayaan untuk menyakinkan dan mempertahankan hujah.

MOTIVASI
- Desakan/kesungguhan, penyertaan dalam perbualan/perbincangan.

PEMBAWAAN
- Kemesraan dan kemampuan bergaul, perangai, berfikiran luas, kawalan emosi.

KECERDASAN
- Keupayaan analitikal, kecekapan menjawab, mentaakul, membina dan berfikiran logik.

PENGETAHUAN
- Berhubung dengan kelayakan dan pengalaman

PENILAIAN TEMUDUGA SELURUHNYA…..

Jika boleh jadi anda akan diambil terus untuk bekerja selepas temuduga itu ataupun anda akan diberitahu oleh penemuduga tentang keputusannya di dalam beberapa hari kelak. Jikalau anda tidak berjaya mendapat pekerjaan itu, janganlah berputus asa. Setiap kali anda ditemuduga, ianya akan menambahkan lagi pengalaman anda dan anda juga akan berpeluang untuk membaiki cara-cara dan kedudukan yang lepas.

Tuesday, February 1, 2011

Rahsia Negara Malaysia Yang Tidak Diketauhi Orang Ramai



PERKARA YANG ANDA TAHU DAN MUNGKIN TIDAK TAHU MENGENAI MILITARY OF MALAYSIA
(Fakta yang saya kemukakan ini mungkin di bawahnya ada yang tidak tepat kerana tidak dapat disahkan kebenarannya. Saya berharap ada pembaca yang akan terangsang mindanya dan cuba mencari kebenaran akan cerita-cerita di bawah ini)

1. Malaysia pernah menghantar pasukan tentera semasa Perang Vietnam bagi membantu Amerika Syarikat menjejaki gerila Viet Cong.

2.Kemalangan pesawat MAS (MH653) di Tanjung Kupang bukan berpunca dari kerosakan enjin atau pilot error tetapi ada orang kata perbuatan sabotaj atau rampasan.

3. Komando Malaysia pernah membantu tentera AS bagi menandakan sasaran-sasaran tentera Serb melalui Laser Target Designator untuk dimusnahkan dengan “Smart Bomb” dari pesawat pengebom NATO.

4.Pernah berlaku pemberontakkan “Mutiny on ship” dalam sejarah Tentera Laut DiRaja Malaysia (TLDM), mereka yang terlibat kemudian dibicarakan di Mahkamah Tentera (Fakta tidak dapat disahkan).

5. Kapal perang TLDM, KD Selangor pernah terlibat dengan pertempuran laut dengan tentera Indonesia di mana seorang anak kapalnya mati semasa peristiwa konfrantasi dahulu.

6. Tahukah anda filem “Black Hawk Down” mengisahkan pemberontakan di Somalia, menyelewengkan fakta sebenar di mana sebenarnya tentera Malaysialah yang menjadi wira , tetapi oleh kerana ia filem Hollywood, maka peranan Malaysia langsung tidak diiktiraf.

7. Beberapa orang pegawai dari lain-lain pangkat dari Angkatan Tentera Malaysia (ATM) telah ditangkap kerana menjual maklumat semboyan kepada pihak Singapura.

8. Juruterbang Tentera Udara Di Raja Malaysia (TUDM) akan standby di cockpit pesawat mereka 24 jam apabila timbul isu panas terutama yang melibatkan Singapura.

9. TUDM telah menghantar pesawat Hawk ke Labuan semasa untuk kemungkinan peperangan semasa isu perebutan kepulauan Ambalat dengan Indonesia.

10. Seorang rakyat Malaysia pernah menjadi perisik KGB dan telah ditangkap oleh pegawai perisikan negara di antara tahun 70 – 80an dahulu dan beliau mengakui pegawai Cawangan Khas dan risik ATM sebenarnya sangat cekap.

11. Malaysia pernah mahu membeli pesawat Boeing AWACS semasa tahun 80an dahulu tetapi membatalkan hasrat tersebut selepas niatnya di bocorkan oleh media tempatan, wartawan yang mendedahkan isu itu kesemuanya di soal siasat oleh polis Bukit Aman.

12. TLDM sudah pun mempunyai kapal selam tetapi dalam bentuk mini subs, untuk kegunaan pasukan PASKAL.

13. Filiphina pernah “mengacah” sebuah kapal perang TLDM apabila dua jet pejuang F-5 mereka terbang rendah semasa satu isu dahulu.

14. TLDM sering membantu AS melalui pergerakkan kapal-kapal selam Russia di Selat Melaka semasa era Perang Dingin dahulu dan ini menunjukkan, TLDM sudah pun mempunyai sistem pengesan kapal selam yang amat baik pada ketika itu.

15. Singapura sering menguji sistem pertahanan Malaysia terutama radar melalui sistem peperangan elektroniknya dari dahulu sehingga sekarang.

16. Jumlah pelancong Singapura akan bertambah di sesuatu kawasan apabila ATM membuat eksesais tentera di kawasan terbabit.

17. Tentera Singapura akan membawa peluru betul tetapi berselindung di sebalik nama latihan apabila timbul isu panas dengan Malaysia sebagai contoh ketika lawatan seorang pemimpin Israel ke negara itu satu ketika dahulu.

18. CIA pernah memasang pelbagai alat pengintipan canggih di KLCC, aktiviti tersebut berselindung di sebalik pengambaran filem Entrapment lakonan Sean Connery dan Catherine Zeta Jones (Fakta tidak dapat disahkan)

19. Komando Malaysia pernah dihantar dalam satu misi khas ke Manila untuk mengambil dokumen berkaitan dengan Sabah satu ketika dahulu.Beliau diberi sejumlah wang untuk membina replika bangunan yang hendak dicerobohi itu.Ketika misi berjalan semua komando dari malaysia telah dikumpulkan berdekatan Manila untuk sebarang kemungkinan.Alhamdullilah dokumen itu berjaya dibawa pulang dan Sabah kekal menjadi sebahagian Malaysia sampai kiamat INSYAALLAH (Fakta tidak dapat disahkan)

20. Malaysia merupakan satu-satunya negara di dunia yang berjaya menghancurkan ancaman komunis sedangkan kerajaan demokratik Vietnam yang dibantu oleh Amerika Syarikat tewas kepada komunis.

21. Program permodenan ATM yang dikenali PERISTA dibatalkan oleh bekas PM, Mahathir Mohamad apabila terlalu banyak penyelewengan dalam program itu. PERISTA dibangunkan sebagai persediaan untuk menghadapi ancaman komunis yang telah menang di Vietnam.

22. Kapal perang tercanggih TLDM (bergantung kepada zaman) akan dihantar dahulu dan berlabuh di perairan antarabangsa apabila ada lawatan Perdana Menteri Malaysia ke negara itu.

23. Pesawat Perdana Menteri Datuk Seri Dr Mahathir Mohamad pernah divert (tidak diketahui sesiapa) ke Pakistan untuk melihat ujian bom nuklear pertama negara itu. Mahathir kini TUN menjadi satu-satunya pemimpin Islam di luar Pakistan yang pernah menyaksikan ujian tersebut (maklumat ini disampaikan sendiri dari seorang anggota perisikan Pakistan kepada penulis satu ketika dahulu).

24. Juruterbang Australia pernah mengelar pilot pesawat pejuang TUDM, “Berani tetapi Gila” dalam satu temuramah dengan media di negara kita. Australia dan TUDM sering mengadakan latihan bersama semasa negara itu mempunyai skuadron pesawat pejuangnya di Butterworth.

25. Helikopter Nuri pernah ditembak jatuh dengan roket semasa darurat dahulu.

26. Peristiwa di Pasar Bakara, Somalia menyaksikan dua buah kereta kebal Pakistan yang sepatutnya melindungi konvoi tentera Malaysia bertindak melarikan diri (Ini disahkan oleh seorang pegawai tentera).

27. Kapal peronda TLDM pernah karam di Laut China Selatan akibat cuaca buruk dan beberapa orang anak kapalnya hilang.

28. Dua pesawat pejuang jenis Sabre dari Butterworth (tahun 1970an) pernah dilancarkan ke udara selepas radar di pengkalan itu mengesan pencerobohan pesawat asing (UFO-hal ini pernah saya baca dalam akhbar di Perpustakaan Negara dan ada dalam sebuah buku mengenai UFO yang saya temui di perpustakaan UiTM Shah Alam).

29. Komando Malaysia pernah mencerobohi kompleks pertahanan udara Singapura di Bukit Batuk dan menukar semua bendera Singapura dengan bendera Malaysia.Dan perkara itu tidak disedari oleh seorang pon sehingga lah hari berkerja bermula semula.

31.Singapura pernah hendak memulakan perang dengan Malaysia namun dapat dipintas oleh Malaysia kerana pihak Malaysia mengesan satu cara komunikasi pihak Singapura dengan rakyat Singapura yang berada di Malaysia untuk dipanggil pulang iaitu dengan timbul nya KOD di Telefon Bimbit,Televisyen,Telefon celular rakyat Singapura

kalau betol fact2 kat ats ni kira Malaysia xla lekeh sangat kan3....

Laki Handsome Vs Laki Tak Handsome...


• kalau lelaki handsome itu pendiam, perempuan akan cakap: woow, cool giler...
kalau lelaki tak handsome pendiam, perempuan akan cakap: eh, perasan bagus...

• kalau lelaki handsome berbuat jahat, perempuan akan kata: nobody's perfect.
•kalau lelaki tak handsome berbuat jahat, perempuan akan cakap: memang...muka pun macam pecah rumah!

•kalau lelaki handsome menolong perempuan yang diganggu, perempuan akan cakap: wah..machonya..macam hero filem!
•kalau lelaki tak handsome menolong perempuan yang diganggu, perempuan akan kata: entah-entah kawan dia..

•kalau lelaki handsome dapat perempuan cantik, perempuan akan kata: sepadan sangat...
•kalau lelaki tak handsome dapat perempuan cantik, perempuan akan kata: mesti kena bomoh perempuan tu!

•kalau lelaki handsome ditinggal kekasih,perempuan akan kata: jangan sedih,kan saya ada.
•kalau lelaki tak handsome ditinggal kekasih, perempuan akan kata...(terdiam,tapi telunjuknya meliuk-liuk dari atas ke bawah, patutlah, tengok saja luarannya).

•Kalau lelaki handsome penyayang binatang, perempuan akan cakap: perasaannya halus... penuh kasih sayang.
•Kalau lelaki tak handsome penyayang binatang, perempuan akan cakap: sesama keluarga memang harus menyayangi..

•Kalau lelaki handsome bawa BMW, perempuan akan cakap: matching... hebat luar dalam.
•Kalau lelaki tak handsome bawa BMW, perempuan akan cakap: bang, bosnya mana?..

•Kalau lelaki handsome tak mau bergambar,perempuan akn cakap: pasti takut kalau-kalu gambarnya tersebar.
•Kalau lelaki tak handsome tak mau bergambar, perempuan akan kata: tak sanggup melihat hasilnya ya?..

•Kalau lelaki handsome menuang air ke gelas perempuan, perempuan akan cakap: ini barulah lelaki gentlemen.
•Kalau lelaki tak handsome menuang air ke gelas perempuan, perempuan akan akn cakap: naluri pembantu, memang begitu...

•Kalau lelaki handsome bersedih hati,perempuan akan kata: Biasa la tak semua orang happy selalu..
•Kalau lelaki tak handsome bersedih hati,perempuan akan kata: kuat nangis! Lelaki ke bukan ni?..

Aduh kalau macam ni pasang daus ni dalam kategori tengah2 ni...mcm mana cita ni..haha..macam2 btol..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...